• Gemakkelijk bestellen en afhalen in de winkel
  • Gratis thuisbezorgd vanaf € 75
  • Gratis afhalen en retourneren in de winkel
  • Persoonlijk advies in onze winkel
menu
0
Vandaag geopend van 09:00 tot 18:00

Een puppy in huis? Praktische tips en benodigdheden!

Puppy

Na maanden wachten is het eindelijk zo ver! De dag dat uw puppy bij u in huis komt. Een hele verandering voor zowel u als uw puppy. Uw puppy moet wennen aan u, een nieuwe omgeving en een leven zonder zijn moeder, broertjes en zusjes. Ook voor u verandert er veel. U bent ineens verantwoordelijk voor een hondje. Een puppy kost veel tijd en aandacht en moet veel leren. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met onderstaande tips zorgen wij voor een complete voorbereiding, zodat u zich volledig kunt richten op de opvoeding van uw pup.

Hieronder vindt u informatie over voeding, training, medische verzorging en benodigdheden.


Voeding

De beste voeding voor een puppy

De maat van puppybrokjes is aangepast zodat deze makkelijk te eten zijn door uw kleine druktemaker. Puppybrokken zijn speciaal afgestemd op het groeischema van verschillende rasgrootten. Kleine rassen wegen als ze volgroeid zijn maximaal 10 kilo, medium rassen wegen tussen de 10 en 25 kilo en grote rassen zijn zwaarder dan 25 kilo. Kies voor voeding afgestemd op de grootte van uw hond. Voor een evenwichtige groei zijn het energieniveau en calciumgehalte in deze voeding aangepast aan de behoefte van uw pup. Voor sommige rashonden is speciale puppyvoeding verkrijgbaar, zodat de voedingswaarde helemaal is afgestemd op de specifieke behoeften van het ras.


Training

De opvoeding van uw puppy

Het opvoeden van een puppy vergt veel tijd en geduld, maar is natuurlijk ook heel leuk. De meeste pups leren snel en vinden het leuk om samen met hun baasje te trainen.

Uw puppy zindelijk maken

Zorg ervoor dat u uw puppy ongeveer elke 2 uur kort uitlaat. Ook na het eten, spelen en slapen zet u uw puppy buiten zodat het zijn behoefte kan doen. Beloon de pup heel rustig als het gelukt is en straf hem nooit als er binnen toch een ongelukje gebeurt. In het algemeen wordt een puppy op deze manier snel zindelijk. Raadpleeg uw puppytrainer bij eventuele problemen.

Puppytraining

Een goede puppytraining zal u helpen bij het opvoeden van uw puppy. U en uw pup zullen er erg veel van leren en daarnaast is het bijzonder leuk om te doen! Er zijn diverse trainingsmethoden. Informeer voordat u uw puppy krijgt naar de mogelijkheden bij u in de buurt en ga eens een keer bij een training kijken. Kies voor een trainingsmethode waar u een goed gevoel bij heeft.


Medische verzorging

Met uw puppy naar de dierenarts

Dierenarts

Voor medische verzorging, controle of vaccinaties gaat u met uw puppy naar de dierenarts. Schrijf uw puppy alvast in bij een dierenarts. Informeer vervolgens bij uw dierenarts wanneer u het beste met uw pup kunt langskomen. Zorg dat u het telefoonnummer van uw dierenarts altijd bij de hand hebt voor dringende gevallen.

Vaccinaties

Het is belangrijk om uw puppy te laten vaccineren tegen ernstige hondenvirussen zoals hondenziekte, parvo, de ziekte van Weil en besmettelijke leverziekte. De inentingen krijgt uw pup op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. De eerste inenting heeft uw pup al bij de fokker gekregen. U krijgt van de fokker een hondenpaspoort mee waarin alle gegeven vaccinaties vermeld staan. Wanneer uw hond een jaar is, wordt een zogenaamde booster vaccinatie gegeven. Deze inenting beschermt uw hond tegen alle genoemde virussen. Vervolgens wordt jaarlijks een herhalingsvaccinatie gegeven om ervoor te zorgen dat uw hond beschermd blijft. Uw hond wordt elk jaar ingeënt tegen leptospirose, waaronder de ziekte van Weil. De inentingen voor hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte worden eens in de drie jaar gegeven, aangezien deze een werking hebben van 36 maanden. Voor veel puppycursussen is een inenting tegen kennelhoest verplicht. Deze wordt in principe gegeven bij de 9-weken inenting.

Castratie/Sterilisatie

De keuze om uw puppy te laten castreren is veelal afhankelijk van ras, karakter, gezondheid etc. Wij helpen u graag bij het maken van een weloverwogen beslissing. Hoewel de term steriliseren nog veel gebruikt wordt, worden zowel reuen als teven gecastreerd. Bij reuen worden de zaadballen verwijderd en bij teven de eierstokken. In de meeste gevallen adviseren wij u om teven voor of na de eerste loopsheid te steriliseren. Langer wachten met de sterilisatie van de teef brengt risico's met zich mee. Het grote voordeel voor teven is dat zij niet alleen onvruchtbaar zijn, maar ook dat de kans op melkkliertumoren zeer klein wordt en ze geen baarmoederontsteking meer kunnen krijgen. In tegenstelling tot bij de teef zijn er geen grote gezondheidsvoordelen van castratie voor de reu. Dominantie of een voortdurende voorhuidontsteking kunnen redenen zijn om een reu wel te castreren. Bij een reu kunt u ervoor kiezen om eerst een chemische castratie te laten uitvoeren. Bij chemische castratie wordt door middel van een naald een hormoon geïmplanteerd dat gemiddeld 6 maanden werkt. Uw hond hoeft hiervoor dus niet onder narcose. Het hormoon onderdrukt de aanmaak van testosteron, waardoor u het effect van castratie kunt zien. Vervolgens kunt u besluiten om uw reu al dan niet te laten castreren. Met name bij angstige honden is het raadzaam om hem eerst chemisch te laten castreren. Door het wegvallen van testosteron kunnen zij nog angstiger worden. 

Chippen

Sinds 1 april 2013 is het verplicht om honden te laten chippen en registreren. Een chip bevat uw gegevens, zodat uw hond naar u teruggebracht kan worden bij vermissing. Een chip geldt ook als identificatie voor de hond. Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken gechipt zijn en binnen 8 weken geregistreerd staan in een databank. De fokker van uw pup moet u een chipbewijs kunnen overhandigen. Indien u een niet gechipte puppy koopt, zijn zowel u als de verkoper in overtreding. Meer informatie over chippen >>

Parasieten

Behandel uw puppy regelmatig tegen vlooien, teken en wormen. Als het goed is, heeft uw pup al een behandeling gehad bij de fokker. Vraag uw fokker wanneer en waarmee uw pup voor het laatst is behandeld, zodat u thuis de parasietenbehandeling op het juiste moment voortzet. Er zijn verschillende manieren om uw pup te beschermen tegen parasieten: druppels, banden, sprays, tabletten etc. Kies een vorm die voor zowel u als uw huisdier prettig werkt. Voor advies kunt u altijd terecht bij de Pets Health kliniek. Meer over parasieten >>


Benodigdheden

Alle benodigdheden voor een puppy

Wanneer u een puppy in huis haalt, heeft u ook vele nieuwe spulletjes nodig. Bekijk onze handige lijst met onmisbare producten voor uw puppy:

  • Kauwsnacks en hondenkoekjes: Laat uw pup nooit alleen met een kauwsnack, maar houd altijd een oogje in het zeil. Hondenkoekjes kunt u gebruiken om uw puppy te belonen. Puppy’s hebben een kwetsbaar gebit, vraag uw dierenarts om advies over veilige puppykluifjes.
  • Speeltjes: Puppy’s houden van spelen. Leuke speeltjes zijn dan ook zeker welkom. Denk aan flostouwen, ballen, hondenknuffels etc. Met het meeste hondenspeelgoed kunt u uw puppy beter niet alleen laten in verband met veiligheid.
  • Hondenmand of -kussen: Let op dat de slaapplaats van uw hond voldoende steun biedt. Kunststof manden zijn stevig en kunnen worden voorzien van een fijn ligkussen. Een rieten mand is mooi, maar ook gevoelig voor puppytanden. Ook zijn er veel ligkussens verkrijgbaar in onze winkel. De hoezen kunt u meestal apart uitwassen.
  • Bench: Een bench is handig wanneer u uw puppy alleen thuis wilt laten. Het voorkomt sloopgedrag. Laat uw puppy wel goed aan de bench wennen en maak er een fijne plek van voor uw pup. Veel honden zien het dan als een veilige plek waar zij zich rustig kunnen terugtrekken. Ook zijn benches handig voor in de auto of wanneer u uw hond meeneemt op vakantie.
  • Halsband, hondentuig en lijn: Schaf een passende halsband of een hondentuigje aan voor uw puppy. Ook heeft u een lijn nodig waarmee u de hond makkelijk kunt uitlaten. Bij sommige hondenscholen wordt met een speciale lange trainingslijn gewerkt. Laat u in dat geval adviseren door uw hondentrainer.
  • Voer- en drinkbak: Eet- en drinkbakken zijn er in verschillende kleuren en materialen.
  • Hondenkam en borstel: Regelmatig borstelen en kammen is belangrijk om klitten te voorkomen en/of uw hond van loszittende haren af te helpen. Laat uw pup al vroeg wennen aan een borstel, zodat borstelen op latere leeftijd geen problemen oplevert. Voor alle vachttypen zijn speciale borstels verkrijgbaar.
  • Tandenborstel: Het is heel verstandig om uw pup te leren dat zijn of haar tanden worden gepoetst. Dit is noodzakelijk bij kleine honden, maar ook bij sommige grotere honden ontstaat tandsteen op oudere leeftijd. En ook hiervoor geldt: jong geleerd is oud gedaan.


Handige informatie